X

Голова Комісії зустрівся з керівником Програми USAID «Справедливість для всіх»

08.09.2023

08 вересня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов,  заступник Голови Руслан Сидорович та член Комісії Віталій Гацелюк зустрілися з керівником Програми USAID «Справедливість для всіх» паном Девідом М. Воном.

У заході також взяли участь спеціаліст з управління проєктами з питань демократії Офісу з питань демократії та врядування USAID Олександр Піскун, заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова та юридичний радник Програми Олександр Сидєльніков. 

Під час зустрічі підписано Протокол про співпрацю щодо реалізації Програми міжнародної технічної допомоги USAID «Справедливість для всіх».

Документ передбачає співробітництво з метою просування ідеї справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства для забезпечення адекватного реагування на правові проблеми й потреби українців у їх вирішенні.

Зокрема, спільна діяльність Програми з Комісією охоплюватиме такі основні напрями:

  • Удосконалення правової та нормативно-правової бази, політики / методології та стратегії розвитку системи правосуддя для забезпечення суддівської незалежності, підзвітності та ефективності.
  • Підсилення зобов’язань та спроможності інститутів правової системи діяти незалежно, підзвітно та ефективно.
  • Посилення суддівської підзвітності, а також ролі судової влади в подоланні корупції в суспільстві.
  • Підвищення ефективності, результативності та доброчесності в судовому адмініструванні й суддівському самоврядуванні, у тому числі через зростання рівня прозорості та гласності.
  • Посилення громадського контролю за діяльністю органів судової системи.

Голова Комісії розповів американським партнерам про найближчі плани стосовно завершення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів, у яких сплив п’ятирічний термін повноважень, та завершення кваліфікаційного оцінювання всіх інших суддів.

Пан Девід М. Вон подякував Голові Комісії за проведену зустріч та запевнив, що Програма USAID «Справедливість для всіх» готова сприяти та надавати підтримку Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.